Geplaatst door op woensdag 15 januari
In de Week van Peter neemt Peter je wekelijks mee in zijn wereld als racefietser, routebouwer, vader en ondernemer. De wereld bekeken door de fietsbril.
Onder wielrenners, en wellicht ook onder buitensporters, is er een bekende uitdrukking: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Hier doelt men natuurlijk op het feit dat je voor elke type weersomstandigheden jezelf goed kan kleden. Met betrekking tot de koud ben ik het daar ook helemaal mee eens. In de regen, op een gegeven moment ben ik het gewoon zat: slecht weer bestaat wel.
Als je naar buitengaat voor een rondje met de fiets, moet je iets meer tijd steken in het jezelf goed aankleden. In de zomer kun je, als je het te warm hebt, vaak de rits nog even een stukje open zetten van je shirt. In de winter is het meest verstandige is om de kleding op te bouwen uit laagjes. Hierbij loop je natuurlijk, net als in de zomer, het risico dat je wellicht toch te warm gekleed bent. Denk daarbij dus altijd over een laagje die je onderweg nog zou kunnen uit doen of open doen.
Mijn favoriete opbouw in de winter begint bij thermoshirt met lange mouwen. Mijn thermoshirts kunnen volgens mij op papier tegen -5 graden, maar je hebt ze ook veel extremer. Wintersporters onder ons kennen dit vast wel. Dan de bretels van mijn lange fietsbroek, daaroverheen een wielrenshirt met lange mouwen (zijn vaak ook al wat dikker) met een rits die geheel open kan. Daaroverheen – afhankelijk van de tempratuur voorspelling – een dikkere (best stugge) windjack of een bodywarmer. Beide uiteraard met een lange rits die nog open kan.
Daarnaast heb ik standaard een (hardloop)mutsje onder mijn helm die net over mijn oren kan. Een fietscol draag ik sinds vorig jaar ook standaard als ik weg ga. Daarnaast dikke (stugge) handschoenen en ook altijd mijn overschoenen. Dit zijn best veel extra kledingstukken! Ik krijg het al warm als ik dit allemaal opnoem. Het voordeel van de laatst genoemde items is dat het allemaal uit / af kan indien het te warm wordt tijdens het fietsen. Mijn voeten en handen kunnen zich beste snel aanpassen en warmen buiten snel op. Daarom neem ik altijd een paar dunne handschoenen of open handschoentjes mee om te kunnen wisselen. Ook je col kan makkelijk af, of juist extra bescherming bieden.
Er zijn wel wat trucjes om bij nog kouder weer, of een lichaam dat niet snel warm wordt, extra warmte mee te nemen of vast te houden. Zo hoor ik uit mijn omgeving de volgende tips wel eens langskomen, maar disclaimer, ik heb ze nog nooit gebruikt!
Als je die hele lijst zo ziet van extra kledingstukken, is het natuurlijk niet gek dat je harder moet werken in de winter om dezelfde snelheden te halen als in de zomer met je korte mouwtjes en blote benen. Sowieso moet je in de winter harder werker. Koude lucht is dikker, je hebt meer oppervlakte om lucht op te vangen en je lichaam is druk met je tempratuurregelen. Dit alles kost veel meer energie. Dus of hard werken, of gewoon lekker 2 a 3 km/u minder hard fietsen.. Wie doet je wat? Jij bent lekker ingepakt en buiten!
Over ingepakt gesproken. Wist je dat wij twee leuke cadeaus hebben voor de feestdagen? Check onze webshop. Voor 25 euro (incl verzending) geef je een paar sokken en een lidmaatschap cadeau, of twee bidons en een lidmaatschap. En nog ingepakt ook! Op = op! Check onze webshop!
Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.