Geplaatst door Fleur op donderdag 21 november
Ja, daar ben ik weer! Eindelijk… Optimistische ik, die denkt naast een drukke baan en een nieuw bedrijf ook nog even te kunnen starten met racefietsen én daarover je op de hoogte te kunnen houden. Viel toch even tegen... Het goede nieuws is dat het bedrijf staat en ik heb mijn eerste kilometers als racefietser erop zitten.
Onderweg heb ik al super veel geleerd over deze geweldige sport en dat ga ik nu met jullie delen. Het eerste dat ik leerde? Dat de coronacrisis mij harder heeft geraakt dan gedacht. Ik prijs mezelf gelukkig in goede gezondheid, mét een baan en weinig coronagevallen in mijn directe omgeving, maar toen ik op de fiets stapte merkte ik pas hoe slecht mijn conditie is. Kortom veel ruimte voor verbetering en zo makkelijk laat ik me niet uit het veld slaan. Mijn derde rit op de racefiets mocht ik dan ook kennismaken met Marijn de Vries (die je wellicht kent als oud-prof, analist of columnist bij Trouw). Leuk zo’n kennismaking op de fiets… “Peter, doe jij even het woord? Dan ga ik even zuurstof happen…”
Klinkt eenvoudig en logisch, maar blijkbaar niet zó eenvoudig dat ik het ook deed. Gelukkig corrigeerde Marijn dat snel, super fijn! Tip: zorg ervoor dat de bandjes goed aangesloten zitten, om je oren en onder je kin.
Het zal iedereen een keer overkomen, dat je toch net niet snel los kunt klikken en uiteindelijk op de grond belandt. Door alle verhalen raakte ik een beetje angstig, waardoor ik het gebruik van de klikpedalen iedere keer uitstelde. Dat doe ik de volgende keer wel, dacht ik steeds. Achteraf niet nodig, maar mocht je willen beginnen dan de volgende tips:
Dit wist ik niet, totdat ik een fietsbroek ging passen in de winkel (toen de winkels nog open waren). De dame die me hielp adviseerde me een aantal broeken die ik natuurlijk wilde passen. Toen ik richting het pashokje ging, vroeg ze me of ik bij het passen wel ondergoed aan wilde houden. Waarop mijn verraste en verbaasde blik boekdelen sprak. Waarom we geen ondergoed dragen, is vanwege irritaties, schuurplekken, druk op plekken waar je dat niet wilt tijdens het fietsen. Kortom het zit in de weg. Super logisch als je het weet, een verrassing als je er, net als ik, nog nooit zo over hebt nagedacht.
Zowel eten als drinken. Met een nieuwe racefiets kon een rit met Peter niet uitblijven. Een rondje over de Sallandse Heuvelrug. Ik ben geen grote ontbijter, dus ik had ’s ochtends mijn yoghurtje gegeten en daarna niets meer. Na 47 km trappen krijg je absoluut honger. Les: bereid je lichaam voor op de rit en neem altijd eten mee (ook onderweg) met koolhydraten. Dit geeft je extra energie als het nodig is.
Daarnaast is drinken heel belangrijk (voor mij staat dit gelijk aan stuntelen met een bidon op de fiets). Drink ongeveer 0,6 tot 1 liter water per uur. Voeg eventueel siroop toe voor extra energie.
Misschien ligt dit vooral aan mij, maar mijn leven is écht een stuk mooier als ik minimaal een half wiel vóór mijn fietsmaatje fiets. Dat in combinatie met mijn coronaconditie, zorgt ervoor dat ik meestal met mijn tong op het stuur lig. Inmiddels gaat het steeds een stukje beter doordat ik de training meer opbouw. Je kunt online veel informatie vinden over trainingsschema’s voor beginners, maar je kunt ook een app gebruiken zoals Fondo. En je training opbouwen is natuurlijk veel leuker over de mooie routes die je kunt vinden via Racefietsroutes.nl ;)!
Ook een logische, maar soms wel onderbelicht. Zo vergat ik mijn bandenspanning te controleren en was ik er van overtuigd dat iemand stroop op de weg had gesmeerd toen ik ging fietsen… Controleer je fiets regelmatig en stem af met een expert (als je dat niet zelf bent) hoe je jouw fiets het beste kunt onderhouden.
Vul hieronder je e-mail adres in. Wij sturen je een code toe waarmee je een nieuw wachtwoord kan kiezen.